čtvrtek 23. července 2009

Péče o kočky

Péče a chov

O tom,že základní péčí o kočku je dát jí potravu,se snad není zapotřebí zmiňovat.Čím kočku krmit se dozvíte na odkaze strava.Tady vám poskytnu jen pár rad,jak kočku krmit a jakých chyb se při krmení vyvarovat.

Jak správně krmit.

Základem jsou vhodné kočičí misky,které před každým krmením musíte řádně vymýt.Každá kočka by měla mít svou vlastní misku,aby se najedla v klidu.Pomalejší jedlíky krmte raději zvlášť,nebo v jiné místnosti.Potrava má být vlažná,nikdy horká nebo málo rozmrazená.Kočce nechávejte jídlo v misce nejdéle třicet minut.Potom jídlo ukliďte a nabídněte jej při dalším krmení.

Jak nekrmit-chyby při krmení.

Nejčastějším omylem je myslet si,že kočka strádá hladem,když nemá neustále plnou misku.Kočku není dobré překrmovat-trpí její zdraví i vzhled.Nepřehánějte podíl sacharidů a tuků.Doma chovaná kočka neloví, nemá tedy mnoho pohybu a tak nezvyšujte zbytečně kalorický přísun.Další chybou při krmení je jeho jednostrannost.Kočku je třeba přimět k tomu, aby konzumovala různou potravu,i když kočky umějí být velmi umíněné a vyžadují jen to,co si oblíbily.Na různou stravu navykejte již malé kotě.I když kočku máte krmit co nejpestřeji,nekrmte ji zbytky vašeho jídla.Složení lidské potravy kočkám nevyhovuje.

Péče o srst.

Kočka by na pravidelné česání měla být zvyklá již od kotěte..Majitelé koček by se měli snažit,aby pravidelná údržba srsti byla pro jejich mazlíčky příjemným rituálem.Kartáčování a česání provádějte,když je kočka najedená a odpočatá,zkrátka v pohodě.Při česání na kočku mluvte a chvalte ji.

Péče o dlouhou srst:Dlouhou srstí rozumíme srst perských koček.Tato péče je nejsložitější,protože musí být prakticky každodenní.Srst perských koček má sklon k plstnatěji,je dlouhá a jemná a to jak krycí srst,tak i podsada.K péči o dlouhou srst budete potřebovat kovový hřeben,štětinový kartáč a pudr.Nejprve pročešte srst hřebenem,proti směru srsti.Zvláštní pozornost je třeba věnovat břichu a slabinám,kde se tvoří nejčastěji smotky.Srst na krku rovněž češte proti směru.Když je srst důkladně rozčesána,vykartáčujte ji kartáčem po směru růstu.Ocas je třeba česat velmi opatrně,aby nedošlo k vytrhání chlupů.Asi jednou týdně srst napudrujte a důkladně vyčešte.Odstraníte tak nečistoty a mastnotu.

Péče o polodlouhou srst:Polodlouhou srstí rozumíme srst mnoha plemen náležejících do skupiny polodlouhosrstých koček.I když se geneticky jedná o dlouhou srst,její kvalita je jiná,než srst koček perských.Většina polodlouhosrstých koček má velmi málo podsady,případně vůbec žádnou.Polodlouhosrstou kočku stačí jednou týdně vykartáčovat kartáčem z pravých štětin.Límec a ocas pročešte hřebenem,ocas velmi opatrně.Srst na ocase dorůstá velmi dlouho.Častější vyčesávání mrtvých chlupů provádějte v době línání.Kočka by totiž velmi mnoho chlupů spolykala.

Péče o krátkou srst:Péče o krátkou srst je poměrně jednoduchá.Postačí,když srst jednou týdně vykartáčujete na celém těle kočky,včetně břicha,po směru srsti.K uhlazení srsti a odstranění mrtvých chlupů při línání lze použít gumový kartáč.Ten však používejte velmi opatrně.Jste-li chovatelé siamských nebo orientálních koček,pořiďte si jelenici,která srst krásně uhladí a dodá jí lesk.Velmi opatrně je třeba zacházet se srstí rexe.Na tuto srst se doporučuje textilní kartáč a jelenice,i ty však používejte velmi opatrně,protože srst rexů je lomivá a nemají jí mnoho.

Stříhání drápků.

Pokud má kočka možnost si drápky obrušovat sama, stříhat je nemusíte. Pokud však drápky přerostou,kočka se jimi zachytává o tkaniny,někdy se mohou až zapichovat do polštářků tlapek.Potom je třeba drápky zkrátit. Doporučuji investovat do dobrých kleštiček,kterými drápky zkrátíte jen o jejich hrot.Musíte dát velký pozor,aby jste nezastřihli do růžového lůžka,které je dobře vidět,protože prosvítá drápem.Střihnutí je velmi bolestivé a krvácející zranění.

Čištění uší.

Uši pravidelně kontrolujte a nadbytečný maz odstraňujte jemně tamponkem vaty nebo vatovou tyčinkou.Tamponek nejdříve namočte v dětském oleji a na každé ouško použijte čistý.Čištění uší do hloubky přenechte raději veterináři.Veterináře je nutno navštívit jestliže ve zvukovodu kočky objevíte tmavohnědé až černé silně zapáchající částečky.Je pravděpodobné,že kočka trpí ušním svrabem.Tato nemoc je nakažlivá a může zapříčinit zánět ucha.Tato nemoc se nutně musí léčit.

Čištění očí.

Oči koček jsou normálně suché,jen vyjímečně najdete malý ospalek,který odstraníte kouskem vaty nebo tamponkem,namočeným v převařené vodě.Oči vytírejte vždy směrem k nosu.Plemena s krátkou lebkou-hlavně perské kočky-mají sklon k nadměrnému slzení.Takovým kočkám je třeba oči čistit častěji i několikrát denně.

Čištění zubů.

U koček je mléčný chrup nahrazován dospělým mezi čtvrtým a šestým měsícem života.Tento proces je dobré kontrolovat.Při každoročním očkování požádejte veterináře o kontrolu chrupu kočky. Čištění zubů je prevencí proti tvorbě zubního kamene.Kočky mohou trpět také zubním kazem,či záněty krčku.Ideální je čistit zuby jednou týdně. Zuby můžete čistit speciálním zubním kartáčkem,nebo prstem obaleným v mulu nebo kousku hrubého vlákna.K čištění používejte speciální zubní pastu pro zvířata nikoli pro lidi.Můžete použít také jen slanou vodu. Čistěte na zevních ploškách zubů při sevřených čelistech.Tam ústí slinné žlázy a usazeniny jsou zde největší.Pokud však vaše kočka již zubní kámen má,nechte jej odstranit u veterináře a začněte s čištěním, aby se žádný nový kámen nevytvořil.

Koupání.

Kočku nekoupejte,pokud to není vysloveně nutné.Hlavně ne malé kotě, protože by mohlo prochladnout a dostat zápal plic.Pokud má znečištěný zadeček,stačí jej omýt vlažnou vdou a dokonale osušit.Jestliže je koupel nevyhnutelná,připravte si všechny pomůcky:podložku do vany,speciální kočičí šampon,nádobu na oplachování a velký froté ručník.V koupelně musí být příjemně teplo.Do vany napusťte asi 10cm teplé vody.Smíchejte trochu šamponu s vodou a kočku polijte od krku směrem dolů a dozadu.Dávejte pozor,aby se voda nedostala kočce do uší a očí.Šampon vmasírujte do srsti.Hlavu umyjte jen hodně navlhčenou žínkou.Potom kočku důkladně opláchněte velkým množstvím teplé vody a zabalte ji do ručníku.Pokud to kočka snáší,vyfénujte ji.Po koupeli držte kočku v teple a pokud chodí ven,pusťte ji až druhý den.Pokud nepovažujete za nutné kočku koupat,stačí řádně vyčesávat a kartáčovat srst,občas suchým šamponem srst odmastit a znovu řádně vyčesat.

Žádné komentáře:

Okomentovat